Ksylitol w paście do zębów Witam. Chciałabym zrobic ekologiczną pastę do zebów, do niej potrzeba olej kokosowy, sodę oczyszczoną, ksylitol i natur alne olejki. Mam pytanie czy ksylitol jest potrzebny tak bardzo tej pascie, nie wiem czy go kupic bo jest trochę drogi, czy można go wogóle nie dodawac do tej pasty?
W ostatnich latach coraz bardziej docenia się ksylitol jako substancję dobroczynną dla zdrowia zębów. W przeciwieństwie do pozostałych cukrów, ksylitol w kontakcie z bakteriami żyjącymi w jamie ustnej nie fermentuje, przez co nie tworzą się kwasy, będące skutkiem ubocznym metabolizmu drobnoustrojów, a które to osłabiają. Wystepuje on nie tylko w paście do zębów, ale również na przykład w jabłkach.
Niby nie wchłania się on przy myciu zębów, czy też wchłania się w niewielkim, małoznaczącym stopiniu ale mówimy tu o osobach dorosłych, które wypluwają pastę do zębów. Fluorek sodowy, bio-szałwia i xylitol w paście do zębów to przetestowany kompleks spełniający rolę pielęgnacyjną i ochronną dla zębów. Ponieważ chemikalia obecne w paście do zębów, to toksyny których w normalnej sytuacji nigdy byś nie użył. Te syntetyczne substancje chemiczne prędzej nadają się do czyszczenia podłogi w ogromnej fabryce.
A już na pewno nie brał byś ich do ust gdzie znajduje się bardzo delikatny i chłonny nabłonek. Głównym składnikiem aktywnym w paście jest hydroksyapatyt, jego wysoka zawartość zdecydowanie zmniejsza nadwrażliwość zębów i dziąseł. Kombinacja składników aktywnych w paście sprawia, że dziąsła stają się zdrowsze i mocniejsze, a zęby zdecydowanie bielsze.
Fluor zawarty w paście do zębów szkodzi zdrowiu? Fluor przyjmujemy codziennie: z wodą z kranu, jedzeniem, herbatą. Jest w glebie, unosi się w powietrzu. Jest ona w formie słodkiego cukiereczka - Xyliacertabs, można ją nabyć w e-sklepie.
Nie wiem czymogę podaćnazwę, ale nie chcę łamać przepisów i robić na ogólnym forum reklamy sklepiku gdzie się w to cudo zaopatrujemy. Zainteresowanym podam adres na pw. Większość past do zębów zawiera związki fluoru chroniące zęby przed próchnicą. Ilość fluoru w paście wyrażana jest jednostką ppm – parts per million.
W niektórych krajach wartość RDA pasty można znaleźć na opakowaniu pasty. Profesjonalna wybielająca pasta do zębów z cząsteczkami srebra działa wybielająco oraz antybakteryjnie. Cząsteczki mikropolerujące w paście nie dość że dokładnie czyszczą i polerują powierzchnie zębów to przyjemnie masują dziąsła. Pasta ma delikatny miętowy smak, pozostawiając świeży oddech na długi czas. Zamiast fluoru zawiera xylitol, który wspomaga remineralizację szkliwa i aktywność przeciwpróchniczą.
Delikatnie czyści ząbki u najmłodszych pozostawiając długotrwały efekt świeżości. Nie zawiera cukru, konserwatów i sztucznych barwników. Sposób użycia:Do umycia zębów wystarczy nam niewielka jej ilość.
Organiczne składniki zapewniają bezpieczeństwo i zdrowie. BEZ Fluoru, BEZ cukru, BEZ kolorantów, BEZ Sodium Laureth Sulfate, BEZ konserwantów, BEZ BPA. Bezpieczne klejenie tubki, Łatwe otwieranie, Opakowanie do recyklingu.
Nagietek sprawi, że pasta nie będzie drażnić delikatnych dziąseł. Truskawka nadaje paście niepowtarzalny smak, który. W paście zawarty jest również xylitol. Występuje naturalnie np.
Xylitol to alkoholowa pochodna cukru. Na podstawie przeprowadzonych badan stwierdzono, że xylitol może mieć wpływ na zwiększenie mineralizacji szkliwa lub na ograniczenie jego demineralizacji. Po pierwsza - fluor w pastach do zębów chroni zęby u ludzi jedynie do 20.
Faktycznie - potrafi wzmocnić szkliwo zębów, ale zażywany w zbyt wielkich dawkach może jednocześnie spowodować wiele chorób somatycznych i psychicznych. Gdy w organizmie jest go zbyt wiele, odkłada się w kościach, zwiększając ich łamliwość. Kolagen, który wchodzi w skład około jednej trzeciej naszego ciała, jest głównym składnikiem skóry, wiązadeł, ścięgien, mięśni, chrząstki, kości i zębów.
Pomijam już glicerynę na pierwszym miejscu). Moim zdaniem nie powinien znaleźć się paście do zębów mlecznych z certyfikatem eko. Jeśli chodzi o smak, opinie były bardzo podzielone. Nasi synkowie zasmakowali w paście Töpfer, ale ich dwie kuzynki zgodnie uznały ją za najmniej smaczną.
Najwyraźniej kwestia gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.